Ga de tuin in! Het voorjaar begint!

 

Grote temperatuurverschillen tussen middag en nacht

In het weekend hebben we nog te maken met bewolking van storingen in onze buurt, maar vanaf maandag lijkt het erop dat we de zon iets vaker gaan zien. Een uitloper van het Azorenhoog zorgt ervoor dat actieve storingen op afstand blijven. Het blijft tot en met woensdag overwegend droog weer. Dat betekent voor ons dat we de zon vaker gaan zien. Maar met storingen in de buurt, houden we altijd nog wat wolkenvelden.

In de modellen is goed te zien dat de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot is. Dit betekent dat het weerbeeld vrij open is; veel opklaringen. In de nachten kan het aan de grond gaan vriezen en ook op neushoogte kan het kwik een enkele keer dalen tot rond het vriespunt. In de ochtend en vroege middag loopt de temperatuur vervolgens snel op naar waarden tussen 11 en 15 graden. De wind hebben we weinig last van, deze is vaak zwak of matig van kracht. Normaal voor deze tijd van het jaar is 9 of 10 graden.

 

Na het weekend vaker ruimte voor de zon

 

Na alle regen van de afgelopen dagen, kunnen we vanaf morgen in elk geval een kleine week voorjaarsweer tegemoetzien. We verwachten geen stralende lentedagen, maar bij temperaturen rond 14 graden en regelmatig ruimte voor de zon is het voor veel mensen erg aangenaam. De kans op neerslag is vrij klein, al is een enkel spatje zo nu en dan niet uitgesloten.

 

Bron: nu.nl en weerplaza.nl


Fruitbomen planten in maart 

 

Niet voor niets is maart is de maand van de Nationale Boomfeestdag. Het is een uitstekende periode om fruitbomen te planten. De meeste planten zijn nu (bijna) aan het uitlopen. Door ze nu in de volle grond of in een ruime kuip te planten kunnen ze krachtig doorgroeien. Wanneer de (droge) zomer eraan komt, kunnen de wortels beter hun weg naar water vinden. Een ander voordeel van nu poten is dat de fruitboom snel vrucht zal dragen, sneller dan wanneer de plant later in het voorjaar, of zomer wordt geplant. Kijk hier voor het huidige aanbod fruitplanten.


Beter een goede buur... 

 

Ben je blij met je buren en wil je dat zo houden, zorg dan dat jou planten niet hen tuin in groeien.

Frambozen kunnen zich door de tuin verplaatsen omdat ze zich voortplanten door "wortelstok". Dat betekend dat de plant via de wortels een stuk verder weer omhoog kunnen komen (dit noemen we woekeren). Om dit te voorkomen kan je de onderkant van een grote pot of kuip verwijderen en die zonder bodem ingraven, en daar uiteindelijk de plant in te poten. Op deze manier krijgt de plant wel genoeg voeding uit de bodem, maar kan hij zich niet verplaatsen.